Universiteit Leiden

nl en

Klimaatonderzoek met opvallende ontdekking in Trouw

De aarde blijkt veerkrachtiger dan gedacht. Dat schreven de Utrechtse ecoloog Max Rietkerk en de Leidse wiskundige Arjen Doelman met hun onderzoekteams in topblad Science. In een uitgebreid artikel besteedt Trouw aandacht aan hun onderzoek naar kantelpunten in de natuur.

Het team ontdekte dat ecosystemen kantelpunten, veroorzaakt door klimaatverandering, nog kunnen omzeilen. De onderzoekers baseerden hun conclusies op wiskundige analyses van ruimtelijke modellen en op nieuwe waarnemingen in echte ecosystemen. ‘We hebben nu de wiskunde om de ruimtelijke patronen die in een verstoord ecosysteem kunnen ontstaan te onderzoeken. En dan blijkt dat die veel robuuster zijn dan gedacht,’ aldus Rietkerk.   

Lees meer

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.