Universiteit Leiden

nl en

Willemijn Aerdts op NPO Radio 1 over het raadselachtige 'Havana-syndroom'

Deze week vloog vice-president Kamala Harris naar Vietnam, maar het vliegtuig werd aan de grond gehouden in Singapore nadat er melding werd gemaakt van een ‘mogelijk abnormaal gezondheidsincident’. Twee Amerikaanse ambassademedewerkers in Hanoi zouden lijden aan het Havana-syndroom, ontstaan door een gerichte aanval. Willemijn Aerdts, docent aan ISGA, sprak erover op NPO Radio 1.

Er is veel nog onbekend over het Havana-syndroom. Mensen worden ziek, voelen zich duizelig en hebben vaak last van oorsuizingen. Aerdts: 'We kennen het omdat in 2016 medewerkers van de Amerikaanse ambassade in Havana, Cuba, hierover klaagden en sindsdien heet het het Havana-syndroom.' Een paar jaar later zijn er in veel verschillende landen mensen die zeggen dat ze last hebben van dit syndroom. Aerdts: 'In 2020 heeft de US Academy of Sciences vastgesteld dat het syndroom komt door hele specifieke uitgezonden radiosignalen.' Er wordt nog steeds onderzoek naar gedaan, omdat soms de symptonen van elkaar verschillen. In Amerika wordt gedacht dat Rusland achter deze aanvallen zit, al zijn er geen bewijzen gevonden.

Blijven speculeren

De vraag of de plekken waar dit Havana-syndroom geconstateerd wordt toevallig zijn, dringt zich op. Aerts zegt hierover: 'In Havana werd op dat moment best wel veel toenadering gezocht tussen de Verenigde Staten en Cuba, dat kan bijvoorbeeld door Rusland als een bedreiging worden gezien.' Ook in Wenen dachten mensen last te hebben van het syndroom. Aerts: 'In Wenen zit bijvoorbeeld de Organisatie voor Veiligheidssamenwerking in Europa, het Internationaal Atoomagentschap, er wordt overhandeld over de Irandeal... Dus dat is natuurlijk ook een plek waar veel internationale diplomatie samenkomt.' Maar, zegt Aerts: 'Het blijft speculeren, want ze hebben het ons niet verteld.'

Beluister het hele fragment hier

Willemijn Aerdts is een expert op het gebied van inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Zij doceert in de minor Intelligence Studies. Haar onderzoek richt zich op toezicht op inlichtingen- en veiligheidsdiensten en de ontwikkeling van methodologie die gebruik wordt het inlichtingenveld.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.