Universiteit Leiden

nl en
Discovery Channel

Astronoom Joe Callingham getuigt tegen killer-sterren in nieuwe show op Discovery

Op vrijdagavond 17 september is de Leidse astronoom Joe Callingham te zien in een nieuwe serie op Discovery. ‘Killers of The Cosmos’ gaat over krachten in het heelal die ons bestaan kunnen bedreigen. Asteroïden, kosmisch puin, elektromagnetische wapens… De show behandelt elke bedreiging als potentiële moordzaak, waarbij experts als Callingham bewijs verzamelen tegen de mogelijke daders.

Paniek om niks?

Discovery wil ‘geen paniek zaaien’, maar schrijft toch dat ongekende krachten ver buiten ons gezichtsveld ons voortbestaan bedreigen. Hoe serieus zijn die bedreigingen nu echt? Dat zoeken de experts voor je uit.

Trailer Killers of the Cosmos

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

Killers Of The Cosmos laat de pracht en kracht van ons universum zien, maar ook zijn gevaarlijke onvoorspelbaarheid. Host van de show is Aiden Gillen, bekend van zijn rol als Littlefinger in Game of Thrones. 

En die kansen zijn soms nog best reëel: ‘Zo is de kans dat de inslag van een asteroïde catastrofale gevolgen heeft, niet vergezocht’, is te lezen op Discovery.nl. Vraag het maar aan de dinosauriërs die 66 miljoen jaar geleden door zo’n inslag werden uitgeroeid. En kijk maar naar recente inslagen in Rusland in 2015 of in de Beringzee in 2018. Die laatste had een impact die tien keer zwaarder was dan de atoombom op Hiroshima. Wat als die niet in het water terecht was gekomen, maar op een stad?

IInfrarood afbeelding van Apep door de Very Large Telescope. ESO/Callingham et al.

Killer-sterren als mogelijke dader?

De aflevering op vrijdag 17 september draait om killer-sterren. ‘Dat zijn de meest massieve sterren in ons heelal,’ vertelt Callingham. ‘Ze staan op het punt om supernova te worden, oftewel: te exploderen. Als dat gebeurt, kan er een enorme uitbarsting van gammastraling vrijkomen.’ Die straling is erg gevaarlijk, omdat het veel energie heeft en ook radioactief is. Vaak komen deze stervende sterren voor in paren. Callingham ontdekte zo’n sterrensysteem en noemde het Apep, naar de Egyptische god van de chaos. Callingham: ‘Het bestaat uit ten minste drie massieve sterren die zijn omgeven door spectaculaire spiraalvormige stofpluimen’. Bij de radiotelescoop in Westerbork vertelt hij over dit fenomeen.

Aflevering kijken

Killers of the Cosmos is te zien op vrijdagavond om 20:30 op Discovery. De aflevering met Joe Callingham verschijnt op vrijdag 17 september.

Headerfoto: Joe Callingham bij de radiotelescoop in Westerbork

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.