Universiteit Leiden

nl en

Jed Wentz en Laila Neuman in NRC over historische acteerkunst

Van 27 augustus tot en met 5 september 2021 vond het Festival Oude Muziek plaats in Utrecht. Universitair docent Jed Wentz en buitenpromovendus Laila Neuman stelden voor dit festival de tentoonstelling 'Let's act' samen. In NRC vertellen ze hier meer over.

Let's Act is een interactieve tentoonstelling gewijdt aan gebaren en acteertechnieken uit de zeventiende en achttiende eeuw. Belangrijk kenmerk hiervan is de manier waarop het hele lichaam gebruikt werd om emotie over te brengen. Neumann: 'Wat we nu vergeten maar wat belangrijk is, is dat de toneelkunstenaar of operazanger uit die tijd optrad voor zo’n 1.000 toeschouwers, zoals bijvoorbeeld in de vroegere Amsterdamse Schouwburg, zonder kunstlicht of geluidsversterking, bij het schijnsel van kaarsen. Dan moet je je expressie wel uitvergroten. Elk gebaar, elke gelaatsuitdrukking moest van grote afstand zichtbaar zijn.' Omdat we door moderne theathertechnieken deze uitvergroting niet meer nodig hebben, stelt Wentz dat we iets 'essentieels' missen: 'het wezenlijke van toneel: dat de acteur of zanger vooral de emoties en niet het verstand van de toeschouwer bespeelt'

Meer weten?

Het volledige artikel met Jed Wentz en Laila Neuman is terug te lezen op de website van NRC. Meer informatie over het Festival Oude Muziek is terug te vinden op hun website.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.