Universiteit Leiden

nl en

Plastic in de sloot: Levend Lab onderzoekt plasticprobleem

Meer dan 12 miljoen ton aan plastic belandt jaarlijks in het water. Maar wat is precies de invloed van al dat plastic op dieren die ermee in aanraking komen? Tom Nederstigt en Martin van der Plas van het Levend Lab vertellen in het Leidsch Dagblad hoe zij dit onderzoeken.

De twee promovendi doen onderzoek in het Levend Lab, 38 slootjes in Oegstgeest die in verbinding staan met een meertje. Omdat het een buitenlab is, zijn de resultaten veel betrouwbaarder dan in een ‘echt’ laboratorium. 

Nederstigt vertelt in het Leidsch Dagblad hoe ze te werk gaan: ‘We meten vooraf wat er allemaal in het water zit, voegen dan miniscule stukjes plastic toe en halen vervolgens samples uit de sloot om te onderzoeken wat dit met de dieren in de sloot doet.’ 

E-DNA

Van der Plas legt in de krant uit welke nieuwe techniek hij gebruikt: e-DNA. ‘Alles wat leeft, laat dan achter. Bij mensen vallen er bijvoorbeeld huidcellen op de grond, maar ook het DNA van langs zwemmende vissen is terug te vinden in het water.’ Met de techniek is dus in een handomdraai vast te stellen welke dieren er in een slootje zijn geweest. Onlangs promoveerde bioloog Kevin Beentjes op dezelfde techniek

In de krant

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.