Universiteit Leiden

nl en

Wimar Bolhuis op Radio 1 over het boek 'Overheidsfinanciën: Economie van de Collectieve sector'

Er wordt in de studie economie nauwelijks meer aandacht besteed aan de Nederlandse economie en de Nederlandse instituties. En dat baart Wilmar Bolhuis, universitair docent aan de Universiteit Leiden veel zorgen.

Samen met economen Flip de Kam en Jasper Lukkezen schreef Bolhuis het boek 'Overheidsfinanciën'. Het boek is op 10 juni aan de directeur van het Centraal Planbureau, Pieter Hasekamp overhandigd. Dit is volgens Bolhuis erg belangrijk. Hij zegt hierover: 'Je merkt op universiteiten en hogescholen dat veel basislesboeken vooral Engelstalige boeken zijn gericht op vooral Amerika en het Verenigd Koninkrijk.' Bolhuis vindt dat prima, maar uiteindelijk zullen toch veel studenten in Nederland een baan vinden. Het is daarom handig om genoeg te weten van de specifieke Nederlandse economie. Bolhuis: 'De Nederlandse economie is gewoon bijzonder en er zijn ook hele bijzondere Nederlandse instituties als een Centraal Planbureau, de Sociale Economische Raad. Dat maakt echt dat je niet zomaar dat soort theorie op de Nederlandse situatie kan neerzetten.'

Internationalisering

De afgelopen jaren is de aandacht op de Nederlandse economie en instituties minder geworden. Volgens Bolhuis heeft de internationalisering van de academie daaraan meegewerkt. Bolhuis: 'Je merkt dat als je docent of als wetenschapper wordt geacht internationaal te publiceren. Als je onderzoek doet naar Nederlandse thema's, bijvoorbeeld de Nederlandse woningmarkt, is het lastig om daar internationaal hoog in te publiceren. Dat zorgt ervoor dat het onderzoek vooral internationaal en Engels wordt.' Bolhuis ziet als gevolg hiervan ook dat er steeds meer Nederlandse lesboeken verdwijnen. Hij vindt overigens niet dat er gestopt moet worden met Engelse boeken, maar hij vindt dat de Nederlandse situatie ook moet worden meegegeven aan studenten.

Beluister het hele fragment hier

Wimar Bolhuis is afgestudeerd als econoom, bestuurskundige en sociaal psycholoog en op 11 oktober 2018 gepromoveerd op het manuscript ‘Van Woord tot Akkoord; Een analyse van de partijkeuzes in CPB-doorrekeningen van verkiezingsprogramma’s en regeerakkoorden, 1986-2017’. Over zijn promotieonderzoek publiceerde hij in 2017 het boek ‘De Rekenmeesters van de Politiek’ bij uitgeverij Van Gennep en in 2018 het boek ‘Elke formatie faalt; Verkiezingsbeloftes die nooit worden waargemaakt’ bij uitgeverij Brooklyn.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.