Universiteit Leiden

nl en

Hoe hoger je inkomen, hoe hoger je boete: straks ook in Nederland?

In veel Europese landen is de hoogte van een boete afhankelijk van je inkomen. In Finland, Zweden, Duitsland, Frankrijk en Spanje bestaat dit systeem. De Tweede Kamer praat erover.

Pauline Schuyt

Hoogleraar sanctierecht en straftoemeting Pauline Schuyt ziet praktische bezwaren, zegt ze tegen RTL Nieuws. 'Het gaat vaak om mensen die geen regulier inkomen hebben, dus het is moeilijk om dan de werkelijke draagkracht te bepalen.'

Ze wijst erop dat er geen simpele rekenmethode is om die draagkracht vast te stellen. Het is namelijk op dit moment in Nederland nog niet mogelijk om de hoogte van iemands inkomen plus de schulden en vaste lasten vast te stellen. 'Daarnaast gaan dan uit van mensen die hun schulden bij de BKR geregistreerd hebben, die een vast salaris krijgen, een hypotheek hebben. Maar dit gaat voor een groot aantal mensen die een geldboete krijgen helemaal niet op.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.