Universiteit Leiden

nl en

CADS studente werkt mee aan SOMO onderzoeksrapport dat opgepakt wordt door internationale media

Stagelopen bij een onderzoeksorganisatie en meewerken aan een rapport dat vervolgens opgepakt wordt door media in binnen- en buitenland. Wie wil dat niet? Eva Loeve (22), vierdejaarsstudent Culturele Antropologie, werkte vijf maanden bij Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO). Eind mei 2021 kwam het rapport “Spinning Around Workers’ Rights” uit over de arbeidsomstandigheden in spinnerijen in Zuid India, waar Eva aan heeft bijgedragen. Onder andere De Volkskrant en The Guardian berichtten over het onderzoek. Vijf vragen aan Eva over haar stage-ervaring.

Je liep stage bij SOMO, wat heb je daar precies gedaan?

‘SOMO is een onafhankelijke stichting die onderzoek doet naar multinationals en de gevolgen van hun activiteiten op mens en milieu. Dat zijn bijvoorbeeld  bigtech bedrijven of bedrijven in de kleding- of landbouwindustrie. Tijdens mijn stage werkte ik in het team dat zich richt op de textiel- en kledingindustrie. Zelf was ik vooral bezig met ondersteunende taken, zoals data filteren om te kijken of daar bepaalde verbanden tussen zitten. Bijvoorbeeld een verband tussen de kasten waartoe Indiase werknemers behoren en de hoogte van hun loon of het aantal werkuren dat ze maken. Daarnaast heb ik ook bijgedragen aan het project “Together for decent leather” en hielp ik mee aan de klacht die loopt tegen winkelketen C&A.’

Eva Loeve

Hoe ben je aan deze stage gekomen?

‘Tijdens mijn tweede jaar Culturele Antropologie heb ik een open sollicitatie gestuurd. Ik volgde het vak Economie en Ecologie. Daar werd een gastcollege gegeven door iemand van SOMO, daardoor raakt ik een beetje bekend met hun werk. Ik vond dat heel interessant, vandaar dat ik een mailtje gestuurd heb met de vraag of zij nog stagiaires zochten. En dat was dus het geval.’

Wat heb je van je stage geleerd?

‘Voornamelijk om mee te draaien in de praktijk. Dat vond ik heel leuk en leerzaam. Een van de twee onderzoekers in het team waar ik werkte, is zelf antropoloog, dus het was heel leuk om te zien hoe een antropoloog in de praktijk werkt. Daarnaast was ik nu vooral bezig ben kwantitatief onderzoek. In de opleiding krijgen we vooral kwalitatief onderzoek mee, dus dat vond ik ook heel leerzaam om daar meer ervaring mee op te doen.’

Zou je andere studenten aanraden om stage te lopen?

‘Ja! Ik heb zelf bewust gekozen om een extra jaar te studeren om stage te kunnen lopen. Ik heb in het derde jaar alle vakken afgerond, op mijn scriptie na. Zo kon ik in het eerste semester van het vierde jaar stage lopen en nu schrijf ik mijn scriptie. Maar ook je keuzeruimte in het derde jaar kan in je invullen met een stage. Veel studenten kiezen voor een minor, maar ik kan het zeker aanraden om een stage te lopen. Het is super leerzaam en interessant om buiten de schoolbanken te treden en in de praktijk je kennis en vaardigheden in te zetten. Je leert ook veel over jezelf over hoe je tewerk gaat binnen een professionele setting. Hoe pak je zoiets aan? Ik het begin keek ik een beetje de kat uit de boom, maar daarin ben ik steeds proactiever geworden.  Ik heb het erg naar mijn zin gehad.

Het is super leerzaam en interessant om buiten de schoolbanken te treden en in de praktijk je kennis en vaardigheden in te zetten.

Nu is er veel media-aandacht voor het rapport waar jij aan meewerkte, hoe is dat?

‘De intentie van de onderzoeken is natuurlijk altijd dat er media-aandacht voor de zaken komen, maar de vraag is altijd of dat lukt. Mijn stage eindigde in januari, dus ik heb de laatste fase niet van binnenuit meegemaakt. Maar het is heel mooi om te zien dat het is gelukt. De Volkskrant publiceerde het artikel ‘Dwangarbeid in Indiase spinnerijen werkt ook door in Nederlandse kledingbedrijven’ en vanuit daar volgden ook de andere Nederlandse kranten en de NOS. Ook The Guardian heeft erover bericht. Dat is wel heel tof. In het rapport is gekeken naar 11 indicatoren van arbeid onder dwang. Door middel van interviews met 750 werknemers uit spinnerijen. Op basis daarvan is nagegaan welke merken en verkopers uit de kledingindustrie daaraan verbonden konden worden. Het doel van het rapport is om structurele verbeteringen van werk- en levensomstandigheden van arbeiders mogelijk te maken.Het is een heel belangrijk thema dus het is goed dat dit ook bij een groter publiek bekend wordt.’

Lees het volledige rapport "Spinning Around Workers' Rights".

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.