Universiteit Leiden

nl en

‘Voedsel is onbetwistbaar een grote factor in ons watergebruik’

Van waterzuiveringsinstallaties tot een lekkere warme douche, de CO2-uitstoot ten gevolge van het watergebruik in de VS staat gelijk aan dat van 50 miljoen auto’s die een jaar lang rondrijden. In The Washington Post raadpleegt journalist Tik Root verschillende experts om te leren over manieren om ons waterverbruik te verminderen. Hij spreekt ook met de Leidse milieuwetenschapper Ranran Wang die onderzoek doet naar efficiënt watergebruik.

Ook onze voedselconsumptie speelt een rol

Na een hele hoop tips over hoe we in en om ons huis water kunnen besparen, komt Wang aan het woord. Zij benadrukt dat we verder moeten kijken dan dat. ‘De bijdrage van voedselproductie aan ons watergebruik valt niet te betwisten’, zegt ze, ‘en we moeten dus ook kijken naar de dingen de wie kopen.’ Zo is er bijvoorbeeld 2550 liter water nodig om een redelijke biefstuk te produceren, tegenover 80 liter water voor een salade.

Verouderde waterinfrastructuur is een andere barrière

Volgens Wang vormt de verouderde waterinfrastructuur een andere belemmering voor de waterbesparing. In Berlijn bijvoorbeeld verminderden de bewoners hun waterverbruik zo sterk dat het rioolwater niet snel genoeg door het systeem stroomde, dat decennia eerder was aangelegd voor grotere debieten. Het nutsbedrijf moest soms vers drinkwater door de leidingen laten stromen alleen maar om alles goed te laten werken.

Om het probleem het hoofd te bieden moeten we niet alleen ons individuele gedrag, maar het gehele systeem veranderen, concludeert Root.

Lees het hele artikel:
Washington Post – How to start tackling your home’s water – and climate - footprint

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.