Universiteit Leiden

nl en

Steven Truxal over luchtvaartactie Wit-Rusland

Regeringsleiders zoeken naar woorden om de actie van Wit-Rusland te veroordelen, waarbij het land een passagierstoestel dat onderweg was van Athene naar de Litouwse hoofdstad Vilnius via een gevechtsvliegtuig naar Minsk dirigeerde.

Steven Truxal

Internationaal wordt met verbijstering gereageerd op de omleiding van een vliegtuig door Wit-Rusland, voor de arrestatie van de blogger en journalist Roman Protasevitsj. Demissionair premier Rutte noemt de actie "ongekend en onaanvaardbaar".

Volgens de berichten zou een militair vliegtuig naar het bewuste vliegtuig toe zijn gevlogen, zegt hoogleraar Steven Truxal tegen de Duitse omroep Deutsche Welle. 'Zoiets is altijd riskant omdat je dan twee vliegtuigen hebt die heel dicht bij elkaar vliegen en met elkaar communiceren.' Volgens Truxal zou in dit geval het Verdrag van Montreal voor de bestrijding van onrechtmatige handelingen tegen de beveiliging van de burgerluchtvaart juridisch relevant kunnen zijn. 'Wit-Rusland trad al in 1971 toe tot dit verdrag, maar met het voorbehoud dat het niet gebonden was aan artikel 14, dat voorziet dat geschillen tussen verdragsluitende staten voor het Internationaal Gerechtshof in Den Haag worden gebracht.'

In een live interview ging Truxal uitgebreid in op de kwestie. Bekijk het gehele interview hier.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.