Universiteit Leiden

nl en

Hoe zit het met de onmisbare, zeldzame aardmetalen?

In aflevering zes van tv-programma ‘Waarde van de Aarde’ volgt Twan Huys het spoor van de zeldzame aardmetalen, of rare earth metals. Industrieel ecoloog Benjamin Sprecher vertelt in de uitzending dat die aardmetalen geologisch gezien niet zeldzaam zijn, maar geopolitiek gezien wel.

Zeldzame aardmetalen, zoals het magnetische neodymium, zijn onmisbaar voor computers, elektrische auto’s en windmolens. Maar de productie ervan ligt voor 95 procent in handen van China. Twan Huys zoekt uit wat de gevolgen daarvan zijn, en raadpleegt onder anderen Benjamin Sprecher van het Centrum voor Milieuwetenschappen Leiden. 

Terugkijken

Waarde van de aarde – Afl. 6: In de greep van China

Bekijk de aflevering hier
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.