Universiteit Leiden

nl en

Rechtenstudent Floris Langenbach (23) wint vierde ronde Per Seconde Wijzer

Onder welke naam werd de waterpolowedstrijd tussen de Sovjet-Unie en Hongarije in 1956 bekend? En welke voetballer droeg het vaakst de aanvoerdersband van het Nederlands elftal? Derdejaars rechtenstudent Floris Langenbach weet het allemaal en hij won daarmee de vierde ronde Sport van het televisieprogramma Per Seconde Wijzer.

'Eigenlijk is het heel veel nutteloze kennis', blikt Floris terug op zijn succesvolle deelname aan het programma. Vroeger al keek hij, samen met zijn oma, heel vaak sport op televisie en ook Per Seconde Wijzer zag hij weleens voorbijkomen. 'Ik keek vooral als het over sport ging. Op een gegeven moment dacht ik: ‘dit programma is voor mij gemaakt, dit kan ik ook’.'

Die gedachte bleek geen overmoed: de eerste twee rondes overleefde Floris vrij eenvoudig. 'Maar in de derde ronde ging het niet zo goed. Toen had ik heel weinig tijd over en dacht ik dat het voorbij was.' Uiteindelijk lukte ook dat en zo bereikte hij de vierde en laatste ronde. Vragen over beruchte bergen uit de Tour de France en de onbetwiste koningen van de honderd meter sprint bleken geen obstakel, waardoor hij uiteindelijk met de prijzenpot naar huis ging.

De aflevering van Per Seconde Wijzer met de vierde ronde Sport met Floris Langenbach werd op woensdag 28 april 2021 uitgezonden. Bekijk de uitzending hier terug (vanaf 11.55).

Floris, die zelf hockeyt bij Roomburg, merkt dat zijn deelname heel wat heeft losgemaakt. 'Veel mensen in mijn studentenhuis en van mijn studentenvereniging Augustinus hebben het natuurlijk gezien. Wildvreemden sturen mij berichten via Facebook. En mijn ouders krijgen reacties van hun buren, heel leuk allemaal.' Van zijn gewonnen bedrag van 7700 euro gaat weliswaar wat belasting af, maar er blijft genoeg over. 'Een groot deel ga ik op mijn spaarrekening zetten. Er zijn opeens heel veel mensen die nu opeens met mij uit eten willen, haha.'

Hoewel gezegend met een schat aan sportkennis, ambieert hij toch geen toekomstige carrière in de sport. 'Vroeger wilde ik sportjournalist worden, maar ik denk dat ik na mijn studie in de rechtbank ga werken. Maar of dat als advocaat, officier van justitie of rechter is, dat weet ik nog niet.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.