Universiteit Leiden

nl en

De Oerversie van de Matthäus Passion

Een bijzondere Matthäus Passion in bijzondere tijden.

Het is bijna Pasen en dat betekent normaal gesproken vele prachtige uitvoeringen van de Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach. Violist en dirigent (en ACPA researcher) Johannes Leertouwer heeft de Matthäus al vaak mogen spelen en dirigeren. Deze bijzondere tijden vragen om een bijzondere Matthäus Passion: de Oerversie.

"Ik ervaar het als een opdracht in de huidige omstandigheden te blijven zoeken naar dingen die op een veilige manier nog wel kunnen worden georganiseerd. Zo kwam het plan tot stand om een productie van de oerversie van de Matthäus Passion van de hand van Rens Bijma op te tuigen."


De “Oer-Matthäus”

In Nederland kennen veel mensen de Matthäus Passion, en we kennen allemaal dezelfde, prachtige, “tweekorige” versie. Muziekwetenschappers vermoedden al een tijdje dat er een veel vroegere versie heeft bestaan: de “Oer-Matthäus". De versie die de meeste Matthäus-liefhebbers kennen is de zogeheten Spätfassung (BWV 244). Er is ook een Frühfassung (BWV 244b). Maar musicologen vermoeden dat er ook een nog vroegere Urfassung heeft bestaan. Rens Bijma heeft een diepgaande studie gedaan naar hoe Bach zijn musici opstelde in de hoofdkerken in Leipzig, en is daar in 2017 op gepromoveerd. Recentelijk heeft hij de Oerversie gereconstrueerd in samenwerking met klavecinist en musicoloog Pieter Dirksen. 

Deze “enkelkorige” Oerversie biedt een unieke kijk op wat de kern van de Matthäus is én leent zich heel goed voor deze tijd omdat deze met een veel kleinere bezetting kan worden gespeeld. Deze versie is nog nooit uitgevoerd door een professioneel gezelschap en dat is wat Johannes & Friends nu voor het eerst wil doen.

Johannes & Friends

Johannes Leertouwer heeft de Matthäus Passion vaak uitgevoerd, als violist én als dirigent. Hij verdiepte zich in de vele ideeën die er zijn over de best mogelijke uitvoering van de Matthäus, en was bijna 20 jaar lang concertmeester van de Bach Vereniging. Later - als dirigent van de Nieuwe Philharmonie Utrecht – bracht hij vernieuwingen in praktijk, en voerde hij de Matthäus uit met 10 solisten die ook de twee koren vormen. Met een collectief van musici die door de jaren heen meewerkten aan zijn uitvoeringen, wil Johannes nu dit bijzondere project realiseren. 

Crowdfunding

De uitvoering is mogelijk geworden dankzij een zeer succesvolle crowdfunding op Voordekunst.nl. Het geld dat daar werd gedoneerd komt volledig ten goede aan de (zzp-) musici want die hebben nauwelijks inkomen nu door corona bijna alle concerten zijn geschrapt. De productie is mede mogelijk gemaakt door de Stadsgehoorzaal, en dankzij het Cultuurfonds Leiden kan een videoregistratie van de uitvoering kosteloos worden bekeken.

Zien en beluisteren

Op dinsdag 30 maart was daarvan een radio uitzending te beluisteren in het avondconcert van Radio 4 en op Goede vrijdag om 13.30 is een videoregistratie te zien via Klassiekemuziek.nl en de Leidseschouwburg-Stadsgehoorzaal.nl.
 

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.