Universiteit Leiden

nl en

Tazuko van Berkel in Trouw over economisch denken in het oude Griekenland

Met een omvangrijke subsidie gaat Van Berkel onderzoek doen naar economisch denken in het oude Griekenland en de mensbeelden die daaruit spraken.

Van Berkel: ‘ik onderzoek hoe mensen in de Oudheid dachten. In mijn promotieonderzoek heb ik gekeken hoe de komst van de geldeconomie het Griekse idee van vriendschap heeft beïnvloed. Daarna deed ik onderzoek naar de rol van getallen en rekeningen in de Griekse samenleving en politiek. Met de nieuwe subsidie ga ik onderzoek doen naar economisch denken in de Oudheid. Niet het functioneren van de economie, maar hoe mensen ernaar keken.’

Volgens de onderzoekster verandert ieder stukje economische theorie het mensbeeld. ‘Dat is bij ons zo, dat was in de Oudheid zo. Wij denken vaak dat economie gaat over relaties tussen spullen, maar het gaat over relaties tussen mensen.’

Meer weten?

Het hele artikel over het nieuwe onderzoek van Tazuko van Berkel is te lezen via Trouw.

Tazuko Berkel is docent en onderzoekster aan de Universiteit Leiden. Ze is geïnteresseerd in Griekse taal en literatuur, oude geschiedenis, economische antropologie, antieke wijsbegeerte in het bijzonder ethische teksten, en moderne filosofie.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.