Universiteit Leiden

nl en

Opinie Friso Stevens in Clingendael Spectator over een realistisch China-beleid zonder nieuwe Koude Oorlog

China vormt geen directe militaire dreiging voor Europa bepleit Friso Stevens, buiten promovendus aan het Institute of Security and Global Affairs (ISGA), in Clingendael Spectator. Hij reageert hiermee op Henk Schulte Nordholt en Alex Krijger die in De Volkskrant volgens Stevens Nederland en Europa in een nieuwe Koude Oorlog ‘proberen te rommelen.'

De toegenomen relatieve macht van China in het internationale systeem, stellen Schulte Nordholt en Krijger, ‘noopt tot een duidelijke stellingname die nodig zou zijn om te overleven in een steeds grimmiger wordende wereld’. Volgens Stevens duwen de auteurs zo Nederland en Europa via de NAVO richting een ‘nieuwe Koude Oorlog’ met China.

Volgens de China en Oost-Azië specialist stellen de auteurs ten onrechte dat Nederlandse China-strategie alweer achterhaald is.  De ‘constructief-kritische’ strategie geeft daarentegen de juiste balans weer tussen economische kansen, veiligheid en Europese samenwerking, schrijft Stevens. China is niet in opkomst maar een realiteit. Volgens Stevens is China een 'economische uitdager' maar ook een cruciale internationale partner in het oplossen van mondiale problemen binnen bijvoorbeeld de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (VN), en transnationale zaken als klimaatverandering.

De andere argumenten en de gehele opinie lees je hier.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.