Universiteit Leiden

nl en

Paul Abels in de Mare over zijn boek ‘Spionkoppen’

Recentelijk verscheen het boek van Paul Abels; ‘Spionkoppen’. Hij schreef dit boek samen met studenten Marijn Adams en David Mendelsohn. In zijn boek beschrijft Abels de AIVD, waarvoor hij zelf decennia werkte, aan de hand van zijn leidinggevenden.

Paul Abels, Bijzonder Hoogleraar Governance of Intelligence and Security Services bij het Institute of Security and Global Affairs van de Universiteit Leiden, begon in 1984 als Oost-Europa expert bij de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD), voorloper van de AIVD. Er werkten toen maar acht academici bij de dienst, waar Paul Abels er één van was. ‘We werden veilig opgesloten en mochten als een soort Kremlinwatchers vertellen dat er weer wijzigingen in het Politburo waren, en wat dat voor de koers van de Sovjet-Unie betekende. Al die mannetjes die elk bezoek van de Palestijns leider Arafat aan Oost-Europa in kaart brachten: zinloos allemaal’. 

Omslag

‘De eerste vier jaar bij de dienst gebeurde er geen fluit’, zegt Abels. ‘Ik zat daar een beetje weg te kwijnen. Je mocht niet van elkaar weten wat je deed. De mensen die telefoons afluisterden, hadden een andere ingang en werktijden dan wij’. Dit alles veranderde toen Arthur Docters van Leeuwen aantrad in 1989. ‘Hij heeft mij bevrijd uit het isolement’, zegt Abels. ‘Hij gooide al die schotten weg en maakte multidisciplinaire teams. Ik ging me bezighouden met veiligheidsproblemen in relatie tot minderheden: radicale islam, rechts-extremisme en terrorisme’.

Docters van Leeuwen overleed afgelopen augustus. ‘Ik heb zijn onlangs verschenen memoires gelezen’ zegt Abels. ‘Hij prijst sommige medewerkers voor hun steun, van anderen maakt hij gehakt. Hij hijst ook het hoofd operaties op het schild, terwijl ik weet dat die juist aan zijn stoelpoten zaagde. Dat heeft hij niet in de gaten gehad.’

Lees het volledige artikel op de website van de Mare.

Prof.dr. Paul H.A.M. Abels is bijzonder hoogleraar Governance of Intelligence and Security Services, verbonden aan het Institute of Security and Global Affairs (ISGA) van de Universiteit Leiden (vestiging Den Haag). Zijn onderzoeksonderwerpen zijn (aan)sturing en functioneren van inlichtingen- en veiligheidsdiensten, vraagstukken van toezicht, rol en positie van de diensten in het bredere veiligheidsbestel, intelligence leadership, Inlichtingenvergaring als professie en ethiek van het inlichtingenwerk. Abels is gepromoveerd als kerkhistoricus en heeft ruim dertig jaar ervaring als inlichtingenproducent (bij BVD resp. AIVD) en inlichtingenconsument (bij NCTb resp. NCTV).  

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.