Universiteit Leiden

nl en

'Je moet best veel fouten maken in je werk voordat je erom mag worden ontslagen'

Hoe bont kun je het maken op je werk? Mag je worden ontslagen om fouten op je werk? En verdient iedereen een tweede kans?

Hanneke Bennaars

Universitair docent arbeidsrecht Hanneke Bennaars spreekt over fouten op het werk in het programma Werkverkenners van BNR Nieuwsradio'Je moet best veel fouten maken in je werk voordat je mag worden ontslagen. Als je iets fout doet, moet je erop worden aangesproken en dan kun je het herstellen', vertelt Bennaars.

Fouten kun je ook maken in activiteiten die je naast je werk doet. 'Als jij in een publieke functie bij een vleesverwerker werkt en je bent daarnaast voorvechter van Wakker Dier, dan is dat op zich geen fout, maar dan moet je dat wel even afstemmen met je werkgever. Daarin is iets minder tolerantie.'

Uiteindelijk kunnen fouten op het werk je wel degelijk je baan kosten. 'Dat gaat dan vaak om gedragsfouten, bijvoorbeeld als je iemand in elkaar slaat op je werk. Maar bij fouten in je functioneren moet er echt wel opzet aan te tonen zijn voordat ontslag kan volgen.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.