Universiteit Leiden

nl en

Franziska Fleischanderl brengt het psalterium weer onder de aandacht

Met haar ensemble Il Dolce Conforto brengt ACPA PhD kandidate Franziska Fleischanderl het instrument psalterium weer onder de aandacht.

Beeld Reinhard Winkler

Een tafelharpje in de vorm van een trapezium wat je bespeelt op schoot, dat is in het kort het psalterium. Franziska toerde in oktober met haar ensemble Il Dolce Conforto door Nederland waarbij ze werken vertolkten van componisten als Alessandro Scarlatti, Antonio Caputi en Litterio Ferrari. Deze componisten schreven voor kloosters in Zuid-Italië. De nonnen en monniken verwerkten de composities op het psalterium tot muziek voor religieuze gelegenheden. ‘Het psalterium hielp om het leven in afzondering te verdragen’, zegt Fleischanderl.

De Volkskrant sprak met Fransziska over haar onderzoek naar dit ruim 300 jaar oude instrument. Lees het hele interview hier.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.