Universiteit Leiden

nl en

Hanneke Bennaars in BNR-podcast over tijdelijke en vaste arbeidscontracten

Er zit een gat tussen arbeidskrachten met een jaarcontract en mensen met dienstverband voor onbepaalde tijd. Waarom kiezen werkgevers niet voor een tussenvorm, zoals een vijfjaarscontract?

Hanneke Bennaars

Daarover praat universitair docent Hanneke Bennaars in de BNR-podcast Werkverkenners. Zij zegt dat die contracten nu al uitgegeven kunnen worden, maar dat dit in de praktijk vrijwel nooit gebeurt. 'Kennelijk is er geen behoefte aan. Als je dat soort contracten wilt inbedden, dan moet je andere contractvormen verbieden en deze vorm leidend maken. En dan weet ik niet welk probleem je ermee oplost. Wat bereikt een werkgever ermee om iemand voor vijf jaar aan te nemen?'

Dat soort contracten zijn voor niemand echt gunstig, zegt Bennaars. 'Stel, een werkgever geeft een werknemer van 42 jaar een contract van vijf jaar. Waarom zou de werkgever dan wel gemotiveerd zijn om te aandacht te besteden aan deze werknemer, zoals bijscholing, en bij een vast contract niet? Daar moet je dan wel een prikkel voor inbouwen.'

Beluister hier de gehele podcast.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.