Universiteit Leiden

nl en

Ben de Jong in NRC over hoe Russische desinformatie in een Nederlands huis-aan-huisblad komt

Ben de Jong, gastdocent bij het Institute of Security and Global Affairs, reageert in NRC op de onthulling dat via 'De andere krant', een huis-aan-huisblad, Russische desinformatie verspreidt wordt. Volgens De Jong doet Rusland dit om onrust te zaaien.

Uit onderzoek van NRC blijkt dat de oprichters en initiatiefnemers van 'De andere krant' banden onderhouden met Rusland. Het gaat dan om Russische organisaties en personen die van buitenlandse inmenging worden beschuldigd. De vraag is of deze gratis krant, die is opgericht in 2018 en een oplage heeft van 50.000 exemplaren, beïnvloed wordt door het Kremlin. Eerdere edities van de krant gingen over alternatieve geneeswijzen, de 'ware' toedracht van de aanslagen op het World Trade Center in 2001 en de afgelopen maanden ging het vooral over Covid-19. De krant wil het nieuws brengen dat 'de mainstream media' achterhoudt. 

Verwarring zaaien

Volgens De Jong is het verspreiden van desinformatie, onder ander over corona, een strategie van het Kremlin. Rusland doet dit om verwarring te zaaien, zegt de kenner van Russische inlichtingendiensten. 'Ze proberen de politieke orde in westerse landen te ondermijnen. Het is een manier om met andere middelen dan wapens je tegenstander te verzwakken', zegt hij in het artikel. 

Perfecte ingang

Dat Rusland dit doet via een Nederlandse huis-aan-huiskrant is volgens De Jong 'een perfecte ingang'. 'Het lijkt er sterk op dat dat deze krant onderdeel is van een Russische beïnvloedingsoperatie, maar dat bewijzen is vaak lastig. Voor het Kremlin is dit initiatief van grote waarde. Het past bij hun politieke oorlogsvoering vandaag de dag: het ondermijnen van de Westerse maatschappij van binnenuit, met behulp van andere westerlingen.' 

Het hele artikel is te lezen op de website van NRC

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.