Universiteit Leiden

nl en

Russische inmenging in het Verenigd Koninkrijk

Willemijn Aerdts, docent aan ISGA, besprak bij BNR de inmenging van Rusland in westerse binnenlandse aangelegenheden.

Het Verenigd Koningrijk is een groot doelwit voor Russische inmenging in het westen. De Britse regering keek hier van weg. Een groot onderzoek concludeerde dat vooral het vooral het Brexit-referendum was waar Russen uit zouden zijn geweest op verdeeldheid zaaien. Deze tactiek van Rusland om verdeeldheid te zaaien is bekend bij Aerdts en ze legt uit dat in deze situatie, met het Brexit-referendum, meer verdeeldheid in Europa Rusland ten goede kan komen. Toch is de vraag waarom de Britse regering wegkeek van dit probleem. Dit kan te maken hebben gehad met interne aangelegenheden maar het kan ook naïef zijn geweest, zegt Aerdts.

De Britse parlementscommissie kan dit toch, ondanks het grote onderzoek, niet voor 100 procent bewijzen. Aerdts vertelt dat je toegang zou moeten hebben tot alle inlichtingen, wil je het echt kunnen bewijzen. Ze kan zich goed voorstellen dat dit niet het geval was. Toch kan Aerdts zich wel goed voorstellen dat dit is gebeurd, ‘als je kijkt naar de recente ontwikkelingen: de inmenging bij de Democratische Partij in de VS, maar ook in Nederland waar in het jaarverslag van het AIVD specifiek gesteld wordt dat Rusland zich bemoeit met binnenlandse aangelegenheden.’

Bezoek de website van BNR om het volledige artikel te lezen/terug te luisteren. 

Willemijn Aerdts is een expert op het gebied van inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Zij doceert in de minor Intelligence Studies. Haar onderzoek richt zich op toezicht op inlichtingen- en veiligheidsdiensten en de ontwikkeling van methodologie die gebruik wordt het inlichtingenveld.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.