Universiteit Leiden

nl en

Wanneer de klank van de stad verandert

De lockdown maatregelen worden voor ons en onze zuiderburen langzaam aan versoepeld. Dit zorgt ervoor dat stille steden weer luider worden en drukker. Dit is niet alleen gezellig maar ook nuttig. Stadsbewoners hebben de auditieve levendigheid van de omgeving nodig.

Marcel Cobussen hoopt dat de Corona-crisis voor een soort wake-up call zal zorgen. Hij is van mening dat stilte echt niet altijd zo goed is voor je.

“Natuurlijk is teveel lawaai schadelijk voor onze gezondheid, maar ik geloof niet dat we beter zullen worden van strakke geluidsnormen en decibelmetingen alleen.”


Cobussen pleit ervoor om ook de positieve aspecten van geluid meer aandacht te geven. Een gevarieerd geluidslandschap waarin stille plekken worden afgewisseld met stromen verkeer en de geluiden van het sociale leven. Planologen en architecten zouden juist nu, nu de steden stiller worden door elektrisch verkeer, meer groen en stil asfalt, de kansen moeten pakken om auditieve inrichting serieus te nemen.

Lees het gehele artikel van De Standaard.
 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.