Universiteit Leiden

nl en

'Regels rond uitzendcontracten zijn ontzettend ingewikkeld'

Arbeidsmigranten die in de slachthuizen werken, leiden een bestaan van onbetaalde overuren, slechte huisvesting en een verstikkende angstcultuur. In die vleessector, goed voor een jaaromzet van 10 miljard euro, werken dagelijks zo’n 12.000 mensen. Zo’n 80 procent is arbeidsmigrant.

Hanneke Bennaars

NRC schrijft over een Poolse arbeidsmigrant zegt op straat te zijn gezet nadat hij wekenlang om een zorgpasje vroeg. Zijn contract bevat tal van 'merkwaardige passages'. Uitzendbureaus hebben veel mogelijkheden om contracten van arbeidsmigranten te beëindigen, ook bij ziekte. Dat komt omdat er in de branche gewerkt wordt met een fasensysteem. In de eerste fase, die maximaal 78 weken duurt, betekent geen werk onmiddellijk het einde van het arbeidscontract. 

Hanneke Bennaars, universitair docent arbeidsrecht en lid van de commissie-Borstlap, die adviseerde over de regels rondom werk in Nederland, herkent de problemen rond uitzendkrachtcontracten. 'De regels zijn ontzettend ingewikkeld en hoe meer regels, hoe meer loopholes. Er zijn mensen die de hele dag bezig zijn met optimaliseren van het systeem, dat is zeer onwenselijk in mijn ogen', zegt ze in NRC.

Maar er moet volgens haar niet alleen gewezen worden naar de uitzendbureaus en bedrijven: 'Als je uitzoomt, zie je dat de marges in bepaalde bedrijfstakken heel laag zijn, waardoor arbeidskrachten zo goedkoop mogelijk worden ingehuurd. Naast betere handhaving moet de consument ook een eerlijke prijs gaan betalen voor wat ze kopen. Want elke cent besparing maakt in bepaalde sectoren uit.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.