Universiteit Leiden

nl en

Ethan Mark: 'Foute beelden horen in een museum, niet op straat'

'Plaats foute standbeelden zoals dat van Jan Pieterszoon Coen in een museum en niet op straat.' Daarvoor pleitte historicus Ethan Mark in het programma Dit is de Dag op NPO Radio1. 'Een monument is toch een soort eerbetoon.'

Luister of kijk de uitzending terug
Ethan Mark bij Dit is de Dag: 'Een monument is toch een soort eerbetoon'

Niet alleen het beeld zelf is aanstootgevend, ook de context, vindt historicus Ethan Mark. 'Als je bedenkt in welk historisch moment dat is neergezet: eind negentiende eeuw, een periode van Nederlandse koloniale trots. Nederland eigenlijk als een trots, racistisch land. Alle koloniale machten in die tijd dachten op die manier. Dat zij eersterangs burgers waren en de onderdanen in Nederlands-Indië en Suriname tweederangs burgers. In die tijd wilden ze van iemand als Jan Pieterszoon Coen - die behoorlijk tekeer ging en de bevolking van hele eilanden uitmoordde - een held maken. Ik vind het niet meer van deze tijd en je vraagt je af of zo'n monument op z'n plaats is.'

Ook Karin Amatmoekrim, voormalig gastschrijver bij de Universiteit Leiden en inmiddels promovendus hier, schoof aan bij het programma. Zij stoort zich vooral aan de eenzijdigheid. 'Waar zijn de ándere standbeelden, van de ándere helden, van de ándere kant?'

Luister/kijk het hele gesprek bij Dit is de Dag terug

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.