Universiteit Leiden

nl en

Daan Scheepers in Trouw over werkcultuur: ‘Je hoeft geen seksist te zijn om je seksistisch te gedragen’

Progressieve mannen vóelen nog niet echt wat ze prediken, ziet Daan Scheepers, hoogleraar sociale psychologie. Dat blijkt nu ook uit onderzoek. Lees de opinie van Scheepers in Trouw over werkcultuur.

Trouw

Je hoeft geen seksist te zijn om je seksistisch te gedragen (16 februari 2024).

Sociaal psycholoog Daan Scheepers is een kenner van groepsprocessen. Hij richt zich op de psychologie van “wij en zij” en doet bijvoorbeeld onderzoek naar macht en statusverschillen binnen en tussen groepen, zoals voetbalsupporters. Actuele gebeurtenissen licht hij toe vanuit een sociaal psychologisch perspectief in diverse media. 

NPO 2

NTR Atlas

Hoe ontaardt clubliefde in grof geweld? (24 november 2021, vanaf 29e min.) 

Meer in de media

Vice.com

Een ruzie op hoog niveau, vraagt om een analyse op hoog niveau, aldus Vice.com. Daan Scheepers ontrafelt de ruzie tussen ex-profvoetballer Wesley Sneijder en de F-side van Ajax aan de hand van sociaal psychologische theorieën. Sneijder doorliep de voetbaljeugd en vijf mooie jaren in het eerste elftal bij de Amsterdamse voetbalclub Ajax. De supporters zagen hem voor altijd als één van hen, maar hebben hun mening fors bijgedraaid nadat hij bekendmaakte zijn afscheidswedstrijd bij FC Utrecht te spelen. Sneijder reageert op zijn Sneijders. 
'We lieten een hoogleraar de ruzie tussen Sneijder en de F-side ontrafelen' (17 juni 2020)

NRC

In de Gedragscolumn beschrijft Daan Scheepers wat het 'DNA' van een club is, en hoe je dat kunt veranderen.
Maak Feyenoord diehards mede-eigenaar van de club (20 september 2016)

Meer NRC gedragscolumns

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.