Universiteit Leiden

nl en

Leo Lucassen bij RTLZ over corona en sociale ongelijkheid

Epidemieën zijn niet in alle opzichten de 'grote (sociale) gelijkmakers' waar ze vaak voor worden gehouden. Hoewel het coronavirus zowel rijk als arm treft, komt het harder aan bij de mensen met minder inkomen. In zijn column bij RTLZ schrijft hoogleraar arbeids- en migratiegeschiedenis Leo Lucassen over hoe corona bestaande sociale ongelijkheid kan verdiepen.

Mensen met laagbetaalde banen die aangewezen zijn op openbaar vervoer om naar werk te gaan of die werk doen waarbij ze veel in contact met anderen komen (zoals bij de politie of in de zorg), lopen het virus eerder op dan mensen die het zich kunnen veroorloven om thuis te werken of een auto hebben. Ook financieel worden ze hard geraakt door corona. Zo verliezen schoonmakers hun inkomen en krijgen veel zzp’ers geen opdrachten meer. Lucassen: ‘Hun vaak toch al niet florissante financiële situatie, met nauwelijks buffers, neemt soms dramatische vormen aan. ’ Hij stelt dat de huidige situatie goed laat zien dat medische aspecten, zoals vaccins en lockdowns, onlosmakelijk verbonden zijn met sociale en economische verhoudingen. ‘Het komt er nu echter op aan om daar nu en in de toekomst ook naar te handelen. Daarvoor zal het onderzoek zich veel meer moeten richten op de vraag in hoeverre sociale en biologische factoren (ondervoeding, slechte behuizing, gebrekkige toegang tot medische zorg) vatbaarheid voor ziektes vergroten. En moeten virologen en andere medici veel nauwer  samen gaan werken met sociale wetenschappers, economen en historici.’

Lees de hele column van Leo Lucassen op de website van RTLZ. 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.