Universiteit Leiden

nl en

Jan Slikkerveer: ‘Maak van Sumatra niet het nieuwe Bali’

De Indonesische regering wil van het Tobameer op het eiland Sumatra een toeristische trekpleister maken, maar niet zoals dat gebeurd is bij het eiland Bali. Jan Slikkerveer vertelt bij RTL Nieuws hoe hij hierbij probeert te helpen.

Duurzaam toerisme

Stranden vol plastic, of een tekort aan water voor rijstvelden vanwege het grootte aantal hotels. Het zijn twee van de problemen die veroorzaakt worden door het massatoerisme op het Indonesische eiland Bali. Dat kan en moet anders op Sumatra, vindt Slikkerveer. Hij is directeur van het Leiden Ethnosystems and Development Programme (LEAD), waarmee hij in 2018 een subsidie van negen ton kreeg van de Europese Commissie. Met deze beurs zet hij zich in voor een nieuwe vorm van duurzaam toerisme. ‘Het gros van het inkomen uit toerisme in Indonesië gaat niet naar de lokale gemeenschappen, maar belandt in de portemonnee van de grotere bedrijven,’ zegt Slikkerveer tegenover RTL Nieuws. ‘Dat gaat niet alleen ten koste van de natuurlijke hulpbronnen, maar ook van de culturele bronnen, waarvan er veel zijn in Indonesië.’

Bekijk hier het fragment terug van 13 maart terug: 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.