Universiteit Leiden

nl en
Rechtbank Den Haag / CC BY-SA 4.0

Privacyvoorvechters krijgen SyRI via rechter verboden

Op woensdag 5 februari 2020 deed Rechtbank Den Haag een langverwachte uitspraak in de zaak over het profileringssysteem van Sociale Zaken en Werkgelegenheid: SyRI. Marlies van Eck, docent Digital Government bij eLaw, was erbij toen de uitspraak werd gedaan.

Mr.dr. Marlies van Eck

Van Eck: 'Het was een wonderlijke zitting; zo ging de automatische assistent van Apple 'Siri' van een toehoorder steeds aan als de rechter het over SyRI had en na afloop werd er geapplaudisseerd. De twee boegbeelden van deze zaak, Maxim Februari en Tommy Wieringa, werden niet-ontvankelijk verklaard in hun eis omdat zij niet konden aantonen te zijn geraakt door het systeem. Maar dat was natuurlijk juist het punt: de gegevens van alle Nederlanders die werk of een uitkering hebben worden gebruikt in deze analyses. Dus jij kunt zelf niet aantonen of je wel of niet ontvankelijk bent in de eis!'

De uitspraak trekt internationale aandacht, mede omdat de link wordt gelegd tussen het gebruik van technologie tegen bepaalde groepen mensen. Dit wordt de Digital Welfare State genoemd. Het gaat dus om meer dan alleen de bescherming van persoonsgegevens. Van Eck gaf een reactie in NRC.  Het wachten is nu op de reactie van de overheid, gaat deze in hoger beroep of niet?   

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.