Universiteit Leiden

nl en

De moderne mens wordt overgevoelig voor het geluid van de ander

Is de wereld om ons heen luidruchtiger geworden of zijn we inmiddels gewend aan oordopjes en koptelefoons?

In Management Team gelooft hoogleraar Marcel Cobussen niet dat we zijn overgeleverd aan koptelefoons.

‘Er zijn andere oplossingen om op de werkplek met geluid om te gaan.’ Grappig genoeg richten we ons al snel op het tégengaan van het geluid, het weghalen ervan, vervolgt hij. ‘Maar je kunt dus ook geluid tóevoegen. Er bestaan bijvoorbeeld geluidssystemen die geluiden van een kantoortuin reproduceren maar dan als een onherkenbaar gezoem; de opgenomen gesprekken worden dan ook onverstaanbaar gemaakt. Je hoort het wel, maar je stoort je er niet aan. En ook de mensen die daadwerkelijk aan het praten zijn, hoor je nauwelijks nog. Zo raak je ook niet ineens afgeleid als iemand gaat bellen.’

Lees het hele interview in MT.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.