Universiteit Leiden

nl en

Viroloog Ann Vossen bij Jinek over de uitbraak van het corona-virus

Het is een gevaarlijke virusuitbraak, maar het is nog onder controle te krijgen. Dat stelde viroloog Ann Vossen van het LUMC in tv-programma Jinek. Maar de uitspraak van de Chinese gezondheidsautoriteit dat het virus al kan worden overgedragen terwijl mensen nog geen symptomen hebben, gelooft Vossen niet.

Het nieuwe corona-virus grijpt in rap tempo om zich heen, en China neemt inmiddels rigoreuze maatregelen om de ziekte in te dammen. Viroloog Ann Vossen sprak twee keer met presentator Eva Jinek over de uitbraak van virus, op 27 januari en 23 januari. In de uitzending van 23 januari gaf zij uitleg wat dit nieuwe virus nu precies is en waar het wel - of niet - vandaan kan komen.

De tweede uitzending reageerde ze op het statement van de Chinese gezondheidsautoriteit dat mensen wel twee weken voordat zij symptomen hebben het virus al kunnen overdragen. 'Dat geloof ik eigenlijk niet. Bij een luchtweginfectie zoals deze zien we soms wel dat mensen een dag voor de symptomen optreden al besmettelijk zijn, maar het leeuwendeel van het overdragen vindt plaats als mensen gaat hoesten en niezen,' aldus Vossen.

Bekijk het optreden van Ann Vossen bij Jinek op 27 januari

(video beschikbaar tot 4 februari)

Kijk het fragment van 23 januari hier terug

(video beschikbaar tot 30 januari)

 

Foto boven: een microscopische opname van een coronavirus (een andere stam dan die nu in China rondwaart). De uitstekende moleculen op het oppervlak van het virusdeeltje geven het de herkenbare kroon, waaraan het virus zijn naam dankt. (beeld: Centre for Disease Control and Prevention)

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.