Universiteit Leiden

nl en

Marije Schneider in Mr. Online over ambtenaren en het civiele arbeidsrecht

Vanaf 1 januari 2020 vallen ambtenaren onder het civiele arbeidsrecht. Wat betekent dat voor de instroom, doorstroom en uitstroom van ambtenaren?

Marije Schneider

Een van de belangrijkste verschillen is dat een ambtenaar straks een arbeidsovereenkomst krijgt in plaats van een aanstelling, zegt docent arbeidsrecht Marije Schneider in Mr. Online. 'Een ambtenaar krijgt nu een aanstelling: zijn werkgever stuurt hem een besluit waarin staat dat hij aangenomen is. De ambtenaar zelf hoeft niets te doen, een aanstelling is eenzijdig. Straks krijgen ambtenaren een arbeidsovereenkomst: een tweezijdige overeenkomst waaronder werkgever en werknemer hun handtekening zetten.'

In het artikel gaat Schneider verder in op onder meer mogelijkheden voor disciplinaire maatregelen en de gevolgen voor de ambtenaar bij ontslag.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.