Universiteit Leiden

nl en

Karin Amatmoekrim in het NRC over postkoloniale schrijvers en verlies

Wat kan het angstige Westen leren van postkoloniale literatuur? Karin Amatmoekrim verzorgde als gastschrijver van de Universiteit Leiden de Albert Verweylezing. Een ingekorte versie van de lezing verscheen in het NRC.

Karin Amatmoekrim

Wie zijn wij en wat is onze cultuur? Deze vraag wordt steeds vaker gesteld in het Westen. In het Westen bestaat een groeiende angst voor het verlies van onze cultuur en identiteit. 

De koloniale wereld was een waarin mensen hun wereld verloren. Volkeren werden uit hun woonplaatsen verdreven en weggehaald. ‘Het zijn historische feiten die we leren uit onze geschiedenisboeken. Maar minder vaak beseffen we dat al deze mensen een wereld verloren bij het vormen van een nieuwe', aldus Amatmoekrim. 

Het ontstaan van nieuwe samenlevingen is een constante. Mensen van verschillende oorsprong komen bij elkaar, wat vaak zorgt voor het idee dat er moet worden gevochten voor waar men vertrouwd mee is, al is dit vaak een verleden waarin men zelf niet heeft geleefd.

Amatmoekrim: ‘Postkoloniale schrijvers weten wat het is om een wereld te verliezen, en wat het is om dat gevoelde verlies in te willen vullen met een geconstrueerd beeld van de geschiedenis. Daarom ook toont hun literatuur de valkuilen van dat verlangen naar een statisch verleden. De werkelijke tragiek is dan misschien niet het verlies zelf, maar het onvermogen en de onwil om ermee om te gaan.’

Meer weten

Lees de verkorte versie van de Verweylezing op de website van het NRC.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.