Universiteit Leiden

nl en

Janneke Wesseling: Kunst gaat over de grote vragen van deze tijd

In tijden van economisch denken, entrepreneuriële verwachtingen van de overheid en andere ‘barbarijen’ worstelen kunstenaars met hun positie in de maatschappij. Hoogleraar Janneke Wesseling neemt ons mee in haar inspirerende betoog over ondergronds gaan en het vinden van nieuwe manieren van handelen, denken, voelen en verbeelden om ons eraan te herinneren wat het kan zijn om mens te zijn. Bekijk haar betoog tijdens de vierde aflevering Wat maakt ons Mens van De Balie.

‘Kunstenaars gaan ondergronds door af te zien van de persoonlijke signatuur, en door in tentoonstellingen samen te werken met anderen en samen te werken in collectieven. Ze gaan ondergronds door af te zien van auteursrechten en door nieuwe kunstvormen te ontwikkelen waarbij het eerder over het ontstaans- en het denkproces gaat en over het delen daarvan met elkaar en anderen dan om een concreet eindproduct. Als die kunst ondergronds gaat, hoe kunnen wij die dan ervaren?’

Bekijk hier de aflevering van Maakt Kunst ons mens?

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.