Universiteit Leiden

nl en

Paul Abels in NRC over de rol AIVD bij strijd drugshandel

Minister Grapperhaus wil inlichtingendiensten bij de opsporing van drugscriminaliteit inzetten. In de inlichtingenwereld bestaan veel aarzelingen over deze wens. Paul Abels, Bijzonder Hoogleraar Governance of Intelligence and Security Services aan het Insitute of Security and Global Affairs (ISGA) spreekt in NRC over de rol AIVD bij strijd drugshandel.

Abels zijn reactie op de wens van Minister Grapperhaus is dat ‘eerst de vraag zorgvuldig zal moeten worden beantwoord of de georganiseerde misdaad de nationale veiligheid daadwerkelijk bedreigt. En zo ja, dan is vervolgens de vraag wat de toegevoegde waarde is die de diensten kunnen leveren’.

Twijfels

Abels, die eerder bij de AIVD werkte, acht een positief antwoord op de eerste vraag naar de bedreiging voor de nationale veiligheid mogelijk. Of de dienst iets kan bijdragen, heeft Abels zijn twijfels over ‘rond 2000 – toen de dienst ook betrokken raakte bij de strijd tegen de georganiseerde criminaliteit werd dat een tragische mislukking’. ‘Men was destijds bij de dienst niet gewend om met criminelen te werken. Dat zijn heel andere mensen dan ‘overtuigingsdaders’ die gemotiveerd kunnen worden door een politieke of religieuze ideologie.’, aldus Abels.

Lees het volledige artikel op de website van NRC.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.