Universiteit Leiden

nl en

Stefano Cucurachi helpt NU.nl: zijn papieren tasjes net zo slecht als plastic?

Nieuwswebsite NU.nl checkt dagelijks berichten op betrouwbaarheid. Dit keer controleerden ze de bewering: 'Papieren tassen zijn slechter voor het milieu dan plastic tassen.' Milieuwetenschapper Stefano Cucurachi hielp hen een handje.

Sinds 2016 zijn gratis plastic wegwerptasjes in Nederland verboden. Het verbod zorgde ervoor dat het jaar daarop 70% minder plastic tasjes werden uitgegeven. Toch zijn er ook berichten die beweren dat plastic tassen helemaal niet zo slecht zijn, en dat ze zelfs milieuvriendelijker zijn dan de papieren tasjes die nu veelvuldig door winkels verstrekt worden.

Om deze stelling te checken, klopte NU.nl aan bij Cucurachi van het Centrum voor Milieuwetenschappen Leiden. Met een LUF-subsidie doet hij momenteel onderzoek naar het effect van verbod op plastic tasjes op het milieu. En dat is nog niet zo gemakkelijk. Er zijn veel factoren waarmee hij rekening moet houden: 'Er blijft bijvoorbeeld behoefte aan "iets" om je boodschappen van de winkel naar huis te vervoeren. Bij mij thuis zijn er sinds het verbod bijvoorbeeld steeds meer katoenen tassen bijgekomen. Katoen moet verbouwd worden en verwerkt tot een tas, dit heeft ook een impact op het milieu.'

Hoe onderzoek je het milieu-effect van verschillende soorten tasjes? En wat was de uiteindelijke conclusie van NU.nl? Lees hier het gehele artikel:


NU.nl - NUcheckt: Waarom papieren én plastic tassen niet goed zijn voor het milieu

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.