Universiteit Leiden

nl en

Podcast: Universiteit van Nederland op visite bij Levend Lab

In de zomerpodcast 'Lab Leven' zoekt de Universiteit van Nederland wetenschappers op in hun vertrouwde habitat: het laboratorium. Hier vertellen de onderzoekers alles over de laatste ins en outs van hun experimenten. Want, wat doen ze nou de hele dag in zo'n lab? In de tweede aflevering is presentatrice Dorien Rosing op bezoek in het Levend Lab van Martina Vijver.

En dat is geen alledaags laboratorium: de 'minipolder' op het Leidse Biosciencepark is namelijk 'nat, drassig en met veel modder', aldus Vijver. Een goed paar regenlaarzen is dus geen overbodige luxe. 

In de sloten onderzoeken Vijver en haar collega's de effecten van bijvoorbeeld insecticiden uit de landbouw op het waterleven in het omringende landschap. Het is belangrijk dat niet in een afgesloten laboratorium te doen, maar juist in de echte natuur. Vijver legt uit: 'Het regent hier, het waait hier, af en toe is er zon en af en toe niet, en dat is precies de natuurlijke situatie die wij ook willen hebben, want zo willen wij graag de chemicali├źn testen,  in de buitenlucht.'

Beluister hier de hele podcast: Lab Leven - Universiteit van Nederland - Levend Lab op Universiteit Leiden

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.