Universiteit Leiden

nl en

Pauline Schuyt: straf Michael P. zal nooit onomstreden zijn

Vrijdag 5 juli 2019 doet het gerechtshof uitspraak tegen Michael P. voor het verkrachten en ombrengen van Anne Faber. Bestaat er in dit geval wel een straf die alle partijen tevreden stelt?

Pauline Schuyt

De rechtbank veroordeelde P. in 2018 tot 28 jaar celstraf en tbs met dwangverpleging. Die straf kwam overeen met de eis van het OM, dat vervolgens in hoger beroep dezelfde straf eiste.

Welke straf het hof nu ook zal opgeleggen, het zal eigenlijk nooit goed zijn, voorspelt hoogleraar Sanctierecht en straftoemeting Pauline Schuyt in Trouw. Dat komt vooral doordat de belangen van de betrokken partijen uiteenlopen. 'Veel slachtoffers en nabestaanden hechten aan een heel lange celstraf. Maar vanuit de samenleving kun je je afvragen wat je daar uiteindelijk mee wint. Zo'n lange straf heeft vooral nut op het moment dat die wordt opgelegd. Omdat dan duidelijk wordt gemaakt: dit kan niet, en leed wordt vergolden.'

De vraag wat in dit geval een rechtvaardige straf is, is volgens Schuyt dan ook nauwelijks te beantwoorden. 'Want rechtvaardig volgens wie? Volgens het slachtoffer? De verdachte? Zijn moeder? Dat kan nogal verschil maken.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.