Universiteit Leiden

nl en

“Geluid bepaalt in belangrijke mate hoe je een plaats ervaart.”

Met een overdaad aan omgevingsgeluiden is het soms fijn je even te kunnen afsluiten. Maar ligt daarmee het verlies van sociale vermogens op de loer?

In bepaalde situaties is het verstandig geluid neutraliserende koptelefoons te dragen, zegt Marcel Cobussen, hoogleraar auditieve cultuur aan de Universiteit Leiden.

‘Onderzoek wijst meer en meer uit dat geluid in belangrijke mate bepaalt hoe je een plaats ervaart. Maar terwijl stadsplanners voornamelijk aandacht besteden aan architectuur, is de auditieve atmosfeer meestal niet erg interessant. Geluiden van verkeer en bouwactiviteiten overheersen.’

Onze oren kunnen ongewenste indrukken veel minder goed filteren dan onze ogen, zegt Cobussen. ‘Zelfs als we slapen registreren onze oren – en daarmee onze hersenen – allerlei auditieve activiteit. Een overdaad aan geluiden maakt ons moe of irriteert en daarmee neemt onze concentratie af.’ 

Maar verdringen deze koptelefoons samen met de smartphones en AirPods ook niet het praatje op straat? Lees het hele artikel in de Volkskrant.

 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.