Universiteit Leiden

nl en

Frank Israël: 'Eerste astronauten op de maan waren net kinderen met schepjes op het strand'

Op 21 juni 1969 geleden zette de eerste mens voet op de maan. Vijftig jaar later kijkt NU.nl terug: wat heeft de mensheid eigenlijk gehad aan de maanlanding? De redactie vraagt hoogleraar nabije sterrenstelsels Frank Israël om een reactie.

Hoewel Israël beaamt dat de maandlandingen hebben bijdragen aan allerlei studies naar de maan, is hij ook kritisch over het wetenschappelijk nut dat onze maanbezoekjes hebben gehad. Volgens hem dienden de landingen vooral een politiek doel, en was er tijdens de kortstondige bezoeken onvoldoende ruimte voor langdurig en gestructureerd onderzoek. 'De astronauten waren meer testpiloten dan wetenschappers', aldus Israël. 'Het waren net kinderen die met hun emmertjes en schepjes rondliepen en leuke dingen verzamelden.'

Lees hier het gehele artikel op NU.nl - 50 jaar na de eerste maanlanding: Wat heeft het eigenlijk opgeleverd?

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.