Universiteit Leiden

nl en

Wat gebeurt er met je brein als je moeder wordt?

Op 12 mei is het Moederdag. Moeder worden is niet niks: hersenwetenschapper Elseline Hoekzema bewees dat de hersenen van vrouwen ingrijpend veranderen tijdens de zwangerschap. In De Kennis Van Nu legt Hoekzema uit wat er gebeurt met het moederbrein.

'Het is een soort tsunami aan hormonen, die door het lijf van een vrouw gaat tijdens de zwangerschap,' zegt Elseline Hoekzema in de uitzending van NTR's De Kennis Van Nu. En al die hormonen blijken een grote, blijvende invloed te hebben op de hersenen van de moeder. De anatomie verandert, en dat effect blijft wel tot twee jaar na de zwangerschap zichtbaar.

Bekijk de aflevering 'Het Moederbrein'

In deze aflevering van De Kennis Van Nu (uitgezonden op 6 februari 2019) onderzoeken presentatoren Diederik Jekel en Elisabeth van Nimwegen wat er gebeurt in de hersenen van prille ouders. De Leidse hersenonderzoeker Elseline Hoekzema bewees dat de hersenen van moeders ingrijpend veranderen tijdens de zwangerschap en volgens neuro-endocrinoloog Peter Bos komen ook vaders er niet onderuit: het zorgbrein wordt geactiveerd. Pedagoog Marian Bakermans onderzoekt of er door huid-op-huidcontact meer 'knuffelhormonen' vrij komen. Aaf Brandt Corstius, Leonie ter Braak, Sofie van den Enk en Lucas van de Meerendonk vertellen over de grote veranderingen die zij gewaar werden toen zij een kind kregen.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.