Universiteit Leiden

nl en

'Gesprek met ouders na zelfdoding jongere heel belangrijk'

Het aantal jongeren dat overleed door zelfdoding lag in 2018 bijna 70 procent hoger dan het jaar daarvoor. De stichting 113 Zelfmoordpreventie onderzoekt de oorzaak van die stijging en wil in gesprek met ouders van kinderen die zelfmoord hebben gepleegd.

Arne Popma

Hoogleraar Forensische Psychiatrie Arne Popma legt bij de NOS uit hoe belangrijk zulke gesprekken zijn. 'Hoe meer verhalen we kunnen horen, hoe meer patronen we kunnen vinden waarvan we iets kunnen leren.' Het blijkt niet eenvoudig om met nabestaanden in gesprek te kunnen gaan. 'We hebben in Nederland privacy hoog in het vaandel staan, dus we kunnen die mensen niet zomaar benaderen.'

Toch is er volgens Popma al 'een hele mooie beweging' op gang gebracht. 'We zijn aan het kijken welke stapjes we waar kunnen zetten.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.