Universiteit Leiden

nl en

Leidse milieuwetenschappers steunen klimaatspijbelen

Zo’n 350 wetenschappers hebben in een open brief hun steun uitgesproken voor actievoerende scholieren, die vandaag spijbelen om aandacht voor het klimaat te vragen. Onder deze wetenschappers ook Leidse milieuwetenschappers, inclusief hoogleraar Peter van Bodegom, wetenschappelijk directeur Arnold Tukker en emeritus hoogleraar Jan Boersema.

Spijbelen voor het klimaat

In navolging van België, Duitsland, Zweden en Frankrijk gingen ook Nederlandse scholieren vandaag in protest tegen het huidige klimaatbeleid. De scholieren staan er niet alleen voor: in de open brief ‘Klimaatakkoord: tijd voor politiek leiderschap!’ spreken zo’n 350 wetenschappers hun steun uit aan de actie van deze demonstranten. Deze brief is getekend door een aantal wetenschappers van het Centrum voor Milieuwetenschappen Leiden (CML), onder wie dus Peter van Bodegom, Arnold Tukker en Jan Boersema.      

‘Geen doemdenken, maar feiten’

Het collectief pleit in zijn brief, net als de scholieren, voor ingrijpende maatregelen om zo de opwarming van de aarde te beperken. Volgens de groep wetenschappers kan alleen op die manier voorkomen worden dat klimaatverandering de wereld ingrijpend verandert. ‘Dat is geen doemdenken, maar louter gebaseerd op feiten’, zo valt er in de brief te lezen. Vervolgens beschrijven ze in acht feiten waarom ingrijpen zo hard nodig is.

Foto: Scholierenprotest FridaysForFuture in Berlijn, 25 januari 2019

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.