Universiteit Leiden

nl en

De voordelen van de koptelefoon wegen op tegen de nadelen.

'Iedere dag wordt er een enorme berg aan auditieve prikkels op ons afgevuurd. Met een koptelefoon kunnen mensen zich onttrekken aan die kakofonie.'

Vloek of zegen?

Precies vier decennia geleden bracht Sony de walkman op de markt en plots verschenen er koptelefoons in het straatbeeld. Vanaf dat moment kon iedereen zich altijd en overal afzonderen. Was dat een vloek of een zegen?

Marcel Cobussen, hoogleraar auditieve cultuur en muziekfilosofie aan de Universiteit van Leiden, is er zelfs van overtuigd dat de voordelen van de koptelefoon opwegen tegen de nadelen. Hij stelt dat het succes van de koptelefoon en oortjes erop wijst dat mensen ongelukkig zijn met de openbare ruimte en de akoestiek.

Lees het volledige artikel uit Trouw.

*illustratie: Suzan Hijink

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.