Universiteit Leiden

nl en

Paul Abels en Ben de Jong over veiligheidsdiensten en moord

Naar aanleiding van de moord op twee Nederlanders - waarvan Iran wordt verdacht - onderzoekt Trouw hoe gebruikelijk dit soort praktijken zijn. Paul Abels, hoogleraar inlichtingenstudies en Ben de Jong, onderzoeker, beiden werkzaam binnen het Institute of Security and Global Affairs (ISGA), gaan op het onderwerp in.

Liquidaties door het buitenland

Het blijkt dat er eerder liquidaties op buitenlandse spionnen worden uitgevoerd. Het betreft de moord in Rotterdam op een Oekraïense nationalistische leider in 1938 door de NKVD, de toenmalige veiligheidsdienst van de Sovjet-Unie. Ben de Jong bestudeerde de moord en vertelde Trouw het volgende: ‘De Sovjets waren heel erg gebeten op die Oekraïense nationalisten’, Stalin had de schurft aan die lui.’

Liquidaties door Nederland

Op de vraag ‘plegen Nederlandse diensten ook dit soort moorden?’ verzekeren de AIVD en de militaire inlichtingendienst MIVD dat ze geen liquidaties beramen. Uitzonderlijk krijgen militairen of politiemensen een ‘license to kill’. Dit gebeurde bijvoorbeeld in 2004 bij de bestorming van een woning in het Laakkwartier in Den Haag, waar 2 terroristen van de Hofstad-groep zich bevonden. Paul Abels:‘Er moest worden voorkomen dat die mannen een aanslag zouden plegen.’

Lees het volledige artikel op Trouw.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.