Universiteit Leiden

nl en

Mirjam de Bruijn in Volkskrant over Al Qaida in Mali

Volgens Mirjam de Bruijn, hoogleraar Afrika Studies aan de Universiteit Leiden, heeft de militaire uitstraling in Mali een averechts effect. ‘Groeperingen verharden zich. Burgers zien dat er niets verandert aan de marginalisering en onderdrukking door de centrale regering. De soldaten die zij zien rondlopen in uniform en met zware wapens en tanks, stralen niet bepaald iets vredelievends uit.’

VN troepen in Mali
VN troepen in Mali

Een aanslag op de VN-vredesmissie in Mali heeft dit weekeinde aan tien blauwhelmen het leven gekost. Al Qaida, dat de aanslag opeiste, is nog lang niet uitgespeeld in de regio. Integendeel: de miljarden verslindende internationale troepenmacht om de oprukkende islamitische terreur in Mali te stoppen, lijkt eerder averechts te werken.

Lees het hele artikel in Volkskrant

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.