Universiteit Leiden

nl en

Frank Israel in KIJK over brandstofloze ruimtesonde

In de ruimte zijn geen tankstations. Wanneer een ruimtevaartuig zonder brandstof komt te staan, is de missie dus ten einde. Om de reikwijdte van ruimtemissies te vergroten en gesleep met grote hoeveelheden brandstof te voorkomen, ontwierpen Amerikaanse onderzoekers een ruimtesonde die zelf voor brandstof zorgt. Leids sterrenkundige Frank Israel vertelt in KIJK over de nieuwe uitvinding.

De ruimtesonde, genaamd WINE, verzamelt water van planeto├»den en andere ruimteobjecten, en zet dit om in stoom. Op deze manier zou de stoomaangedreven sonde volgens de makers in theorie oneindig de ruimte kunnen verkennen. 'Alsof je een opgeblazen ballon loslaat terwijl die leegloopt, zo werkt de aandrijving van WINE', zegt Israel in het artikel.

Israel vindt de uitvinding kansrijk, maar voorziet nog wel problemen. Geeft stoom bijvoorbeeld wel voldoende kracht om na landing een ruimteobject weer te verlaten? 'Kleinere ruimteobjecten hebben zo weinig zwaartekracht dat je met stoom wel weer los zou kunnen komen. Om dan naar een volgende bestemming koers te zetten, is natuurlijk niet uitgesloten, maar wel een stuk moeilijker dan over het oppervlak rond te hoppen.'

Lees hier het volledige artikel: KIJK -  'Oneindige ruimtereis met stoomaangedreven sonde'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.