Universiteit Leiden

nl en

Frans Snik over buitenaards leven bij NPO Radio 1

Op zaterdag 24 november was Frank de Snik van de Leidse Sterrewacht te gast in het radioprogramma Dr. Kelder en Co. Hier sprak hij zijn werk waarbij hij nieuwe instrumenten en technieken ontwikkeld om exoplaneten te onderzoeken. Op deze planeten buiten ons zonnestelsel speuren onderzoekers naar buitenaards leven.

Exoplaneten

Volgens Snik is het zo goed als zeker dat er buiten onze planeet ook leven bestaat. Het vinden ervan, is echter wel een kwestie van goed speurwerk. Om exoplaneten te bestuderen, is namelijk vooruitstrevende techniek nodig. Aardachtige exoplaneten zijn nauwelijks waarneembaar, omdat ze om een ster draaien die veel meer licht geeft dan zijzelf.

Teken van leven

De telescopen die Snik ontwikkelt, moeten zo scherp mogelijk naast de sterren kunnen kijken om het kleine beetje licht van de planeet zelf waar te nemen.  In dit licht, speuren onderzoekers vervolgens naar tekenen van leven.  ‘Wat we willen vinden, is iets van zuurstof in de lucht’, aldus Snik. ‘Dat is een teken van dat er iets biologisch aan de gang is wat de atmosfeer uit evenwicht brengt.’

Lees, luister of bekijk hier het gehele fragment. NPO Radio 1: ‘Buitenaards leven vinden is een kwestie van goed genoeg kijken’

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.