Universiteit Leiden

nl en

Zeven jonge antropologen een jaar lang stadsfotograaf

Vanaf 5 oktober is het zover: dan verschijnen zeven jonge Leidse antropologen elke vrijdag met hun foto’s in het Leidsch Dagblad. Met elk een eigen project laten ze aan de Leidse regio zien wat antropologie is, maar geven ze vooral een nieuw perspectief op Leiden vanuit hun rol als stadsfotograaf. ‘Onze foto’s zijn niet geposeerd en laten zien hoe ontzettend divers de Leidse regio is.’

Na vijf jaar individuele stadsfotografen en mooie Leidse beelden, besloot Stichting Stadsfotograaf Leiden het roer om te gooien en dit jaar te kiezen voor blikverruiming. Niet alleen het centrum en de Leidse grachten, maar de hele Leidse regio mag in beeld. Veel meer diversiteit door zeven fotografen en vooral zeven antropologen, die zich onderdompelen in het dagelijks leven. Christien van de Pavert, Wilke Geurds, Veronie Rouschop, Lina De Los Rios Torres, Simone de Boer, Jule Forth en Hanna Stalenhoef gaan etnografische fotoreportages maken die wekelijks als spread in het Leidsch Dagblad worden gepubliceerd.

‘Hoe die etnografische reportages eruit gaan zien, moeten we zelf ook nog gaan ontdekken. Het is een interessante cross-over tussen antropologie en journalistiek. We maken gebruik van participerende observatie, de methode waarmee we antropologisch onderzoek doen. Ieder van ons gaat zeven weken herhaaldelijk bij mensen op bezoek en zo leren we de omgeving en mensen kennen en bouwen we een vertrouwensband op. Uiteindelijk publiceren we dan één of meerdere foto’s met een korte tekst.’

‘Door die zeven weken zijn onze foto’s geen momentopname, maar vangen we veel meer complexiteit. Het perspectief verandert als je mensen en een plek beter leert kennen. Daarom zijn wij als antropologen gevraagd voor dit project. We hopen met onze foto’s de diversiteit aan mensen en gemeenschappen in onze regio in beeld te brengen. Van ons zal je geen uitgebreide 3 oktober reportage zien. Het draait bij ons niet om de actualiteit, maar juist om het onbekende. Dat is wat antropologie doet: vreemd maken wat vertrouwd is en vertrouwd maken wat vreemd is.’

De fotografie-ervaring van de jonge antropologen varieert van fervent hobbyist tot freelance fotograaf. Ook bestaat de groep uit zowel ervaren onderzoekers als studenten. ‘Daarom is het fijn dat we dit als groep doen en elke week samenkomen om onze afzonderlijke projecten te bespreken. Daarnaast krijgen we een aantal workshops. Dat is heel fijn en leerzaam.’

De fotografen richten zich elk op een eigen sociaal maatschappelijk thema. Zo is er een thema ‘Echt jong’, waar het gaat om het beeld achter de social media duckfaces, de kwetsbaarheid van jongeren in ‘real life’. Maar ook nachtleven, backstage, de zorg, buurtwerk, nieuwe mensen in Leiden en plekken van betekenis komen aan bod. ‘Het is een origineel project waarmee we de lezers van het Leidsch Dagblad de meerwaarde kunnen laten zien van antropologie. Voor ons onderzoek hoef je helemaal niet ver weg te gaan. De vaardigheden die je leert als antropoloog kun je overal ter wereld inzetten, ook hier dichtbij huis in onze eigen Leidse regio.’

Nieuwsgierig naar de foto's? Op de volgende social media kanalen kun je op de hoogte blijven van de zeven stadsfotografen:

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.