Universiteit Leiden

nl en

Psychedelische drugs hebben mogelijk effect op creativiteit

Promovenda Luisa Prochazkova deed samen met haar collega's van cognitieve psychologie onderzoek naar de effecten van microdoseringen psychedelische drugs op creativiteit. Hun eerste voorzichtige conclusie: je wordt inderdaad creatiever van een klein beetje LSD.

Het zogeheten microdosing is een trend onder creatievelingen, onder andere in de tech-industrie in Silicon Valley: kleine beetjes psychedelische drugs nemen zodat je creatiever wordt. Naar aanleiding van allerlei anekdotisch bewijs dat zo'n kleine hoeveelheid LSD of magic mushrooms je creativiteit een boost te geven, namen Luisa Prochazkova en haar collega's voor het eerst in een wetenschappelijke setting de proef op de som.

In een gecontroleerde omgeving namen deelnemers kleine hoeveelheden psychedelische truffels tot zich en deden vervolgens verschillende tests om hun creativiteit te meten. De resultaten laten zien dat microdoseringen van truffels een positieve werking hebben op creativiteit. Opvallend genoeg bleef het IQ van de deelnemers gelijk. De onderzoekers stellen dat psychedelische drugs zoals truffels waarschijnlijk van invloed zijn op metacontrol, ofwel het vermogen om gedrag te controleren en aan te passen. Ze zijn wel voorzichtig met hun conclusies: de proefpersonen zijn niet vergeleken met mensen die geen psychedelische drugs hadden gebruikt.

In een blog leggen de onderzoekers meer uit over dit bijzondere experiment.

Volkskrant

Het onderzoek kreeg ook veel aandacht in de media:

Interview met Bernhard Hommel op NPO Radio 1

Kleine beetjes drugs helpen voor creativiteit

Artikel in de Volkskrant

Het nemen van minieme beetjes psychedelische drugs, nieuwe mode in trendy kringen, lijkt de creativiteit écht te verhogen. Daarvoor hebben Leidse onderzoekers, voor het eerst, voorzichtige aanwijzingen gevonden.
Eerste, voorzichtige bewijs dat kleine beetjes psychedelische drugs de mens écht creatiever maken

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.