Universiteit Leiden

nl en
Foto: StockSnap (Pixabay)

Wat beweegt militairen te (kunnen) doden? Ben Schoenmaker in het NRC

Terroristen worden vaak gedreven door een bepaald verhaal of ideologie om bewust andere mensen te vermoorden. Maar hoe zit dat eigenlijk met de drijfveren van een militair om tijdens een oorlog iemand te (kunnen) doden? Ben Schoenmaker, hoogleraar Militaire Geschiedenis geeft uitleg in het NRC.

Volgens Schoenmaker zijn er drie factoren van invloed die een militair bewegen om angsten te overwinnen, te vechten of zelfs mensen te willen doden.

‘Ten eerste dwang, je kan als soldaat niet zomaar weglopen Dat levert formele sancties op. Ten tweede: beloning. Voor een soldaat liggen roem, prestige en onderscheidingen in het vooruitzicht. Ten derde: drogering. Drank en drugs zorgen ervoor dat de gruwelen van het slagveld makkelijker te verdragen zijn’, aldus Schoenmaker.

Meer weten?
Lees het hele artikel op de website van NRC

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.